Over Project

Welkom op onze pagina! Hier zullen we proberen om u zoveel mogelijk over ons project te vertellen en om onze ervaringen met Youth4Youth met u te delen. Daarnaast zullen wij natuurlijk proberen om u, de mensen thuis, net zo enthousiast te krijgen voor ons toekomstige avontuur als wijzelf momenteel zijn!

Allereerst natuurlijk, ontzettend bedankt voor uw interesse in de kinderen in Bali, hun leefomstandigheden en onze plannen om deze te verbeteren. Wij zijn dan misschien de vertegenwoordigers die naar Bali mogen om hier zelf mee te maken hoe Balinese kinderen leven en leskrijgen, maar wij doen dit namens alle mensen thuis die ons hebben gesteund, ideeën hebben gegeven en die een financiële bijdrage hebben geleverd om ons project überhaupt mogelijk te maken. Hiervoor heeft u in ieder geval onze dank.

Hieronder kunt u meer lezen over het project in Bali dat wij ondersteunen, over de plannen die wij hebben en natuurlijk nog veel meer. Mocht u nog meer vragen hebben, dan kunt u deze natuurlijk altijd nog stellen!

Groetjes Arend, Sanne en Sterre

Wie, wat, waar?

Allemaal leuk en aardig dat project – maar wat houdt het nou precies in? U weet nu wie wij zijn, dat we naar Bali gaan en dat we er heel veel zin in hebben.. maar waar hebben we nou eigenlijk zoveel zin in?

Op zaterdag 8 juli begint ons avontuur. Dan begint op Schiphol onze reis, met als eindbestemming Munduk Lumbang, een arm dorpje in het midden van Bali. Hier zullen wij twee weken lang doorbrengen om onze plannen te realiseren. Daarnaast zullen wij de middagen doorbrengen met het lesgeven van de kinderen die naar de school in Munduk Lumbang gaan. De laatste week van onze reis zullen wij doorbrengen in het dorpje Seseh, gelegen aan de Balinese kust. Ook hier wacht ons genoeg werk, aangezien de hygiëne in Seseh ontzettend slecht is en er ook hier kinderen zijn die onze Engelse lessen willen volgen.

Over Munduk Lumbang

Onze eerste bestemming, Munduk Lumbang, ligt in het midden van Bali. Wij overnachten en eten hier bij The Organic Village, een intiatief opgezet door een Nederlandse vrouw genaamd Marjan. Zijzelf zet zich hier al jaren in voor de bevolking van Munduk Lumbang en omgeving en heeft een grote rol gespeeld in de oprichting van de lokale school in 2004.

Deze school is tevens de school waar wij gedurende ons verblijf Engelse les zullen geven aan de Balinese kinderen. Het gebouw bestaat uit vijf klaslokalen, ingericht met oude en beschadigde tafels en stoelen. De vloer is niet betegeld, er is geen mediatheek of bibliotheek en er zijn geen sanitaire voorzieningen. Niet alleen de klaslokalen zijn vies, maar ook de omgeving is vervuild, aangezien men, bij gebrek aan prullenbakken, zijn/haar afval gewoon op de grond gooit.

In totaal krijgen kinderen twee of drie uur les, waarna hun schooldag er weer op zit. Dit zorgt voor een gebrekkige educatie en weinig kansen voor kinderen om hun leefomstandigheden te verbeteren.

Over Seseh

De laatste week brengen wij door in Seseh, een klein dorpje aan de kust van Bali. Ook hier zullen wij lesgeven en een poging doen om de plaatselijke hygiëne te verbeteren. In Seseh zullen wij echter voornamelijk met dit laatste bezig zijn. Seseh is namelijk gelegen aan een groot strand, waar veel mensen hun afval neergooien als zij er klaar mee zijn. Vervolgens komt dit afval in de zee terecht, waardoor de vervuiling in Seseh nog schadelijker is dan in Munduk Lumbang.

Ondanks de aanwezigheid van prullenbakken vindt er nog steeds veel vervuiling plaats – niet alleen omdat mensen geen zin hebben om het in een prullenbak te gooien, maar simpelweg omdat zij het nut hiervan niet begrijpen. Als de zee het afval meeneemt is het tenslotte toch ook weg? Het is dus niet alleen een kwestie van het plaatsen van prullenbakken, maar het is ook van groot belang om mensen het nut van prullenbakken in te laten zien. Hoewel dit een grote uitdaging zal zijn gaan wij er hard aan werken om hier een verschil in te kunnen maken.

Onze plannen

Natuurlijk hebben wij van tevoren al ontzettend veel plannen gemaakt over wat wij gaan doen in Bali. Dit is tenslotte een eenmalige ervaring waar wij zoveel mogelijk uit willen halen – zowel voor onszelf als voor de kinderen in Bali.

Zowel gedurende de eerste twee weken in Munduk Lumbang als de laatste week in Seseh zullen wij hier Engelse les geven, waarbij we proberen om een zo’n speels mogelijke vorm aan te houden. Hierbij willen we bijvoorbeeld gebruik maken van filmpjes, spelletjes en liedjes.

Een andere belangrijke les die wij de kinderen aan willen leren is hoe zij hun omgeving en zichzelf schoon kunnen houden en waarom het belangrijk is om dit te doen. Hiervoor gaan we onder andere prullenbakken aanschaffen en deze samen met de kinderen vullen. Ook voor de lessen over hygiëne willen wij gebruik maken van bijvoorbeeld filmpjes, aangezien deze de kinderen misschien meer aanspreken (al is het maar omdat de taalbarriëre een serieus probleem vormt bij het geven van normale lessen).

Één van de belangrijkste dingen die wij in Munduk Lumbang willen doen is het aanleggen van een sportveld naast de school. Dit sluit aan bij Youth4Youth, omdat onze organisatie is opgericht binnen een sportclub en past bij onze eigen interesses. Daarnaast was dat iets wat de The Organic Farm, de stichting in Bali, al enige tijd wenste te realiseren, omdat het huidige sportveld, zacht gezegd, drie keer niks is.

Een andere zeer specifieke vraag van The Organic Farm was of wij laptops mee konden nemen uit Nederland. Dit is iets wat momenteel niet aanwezig is op de school in Munduk Lumbang en waar wel degelijk vraag naar is. Toevallig is één van ons (Sterre) handig met computers en weet zij hoe ze laptops aan de praat krijgt – of aan wie ze het moet vragen als dit niet lukt. Zij heeft dan ook de afgelopen maanden hard gewerkt aan het resetten en installeren van de acht door de Montessori School Nieuw Vreugd en Rust gedoneerde laptops. Als het dan eindelijk zover is en wij naar Bali mogen, kunnen wij deze acht laptops dan meenemen, zodat deze gebruikt kunnen worden in de lessen van de kinderen uit Munduk Lumbang.

Natuurlijk hebben wij nog meer plannen en zijn wij ook nog hard aan het nadenken (in samenwerking met de stichting The Organic Farm) over andere mogelijkheden.

De toekomst?

Helaas kunnen wij natuurlijk niet alle doelen die het project dat wij ondersteunen heeft realiseren. Wij hebben een grote stap genomen op het gebied van computerlessen en proberen in drie weken tijd om de kinderen in Munduk Lumbang en Seseh zoveel mogelijk nieuwe dingen te leren, waaronder Engels.

Op lange termijn zou de stichting The Organic Farm echter nog veel meer willen veranderen. Zo wilt men graag een bibliotheek beginnen in Munduk Lumbang, een doel dat wij graag zouden willen ondersteunen maar waar wij momenteel nog niet toe in staat zijn. Ook is acht laptops voor tachtig leerlingen natuurlijk enigszins aan de krappe kant, maar momenteel alles wat wij kunnen bieden.

Natuurlijk ontvangen wij graag uw steun om onze doeleinden te realiseren, maar ook als ons avontuur is afgelopen, blijft de organisatie The Organic Farm zich inzetten voor de kinderen in Bali. Om meer te weten te komen over deze stichting en de wensen die zij nog hebben voor de toekomst, kunt u hun site bezoeken.

Ons avontuur?

Natuurlijk is uw beleving van ons avontuur zo bij lange na nog niet compleet. U weet nu wie we zijn, wat we gaan doen en wat ons project inhoudt. Maar de echte beleving van wat wij in Bali gaan doen.. die ontbreekt.

Hierom houden wij tijdens onze reis en in de aanloop hiernaartoe een blog bij, waarin we u zoveel mogelijk vertellen over onze ervaringen. Zo krijgt u niet alleen de feiten, getallen en bedragen mee, maar ook de beleving.

Onze blog vindt u op deze pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s