Spelletjesdag in Munduk Lumbang

Al tijdens onze aankomst in Munduk Lumbang trokken wij veel aandacht. Ten eerste waren wij natuurlijk westerse toeristen en vielen wij met onze lichte huid en (bij sommigen van ons) onze blonde haren ontzettend op tussen alle Balinezen. Toch was er iets waar de kinderen nog veel meer interesse in hadden: datgene wat we hadden meegebracht. De auto waarmee wij naar het dorp waren gebracht zat namelijk vol met mooie prijzen zoals schoolspullen, barbies en vliegers. Toen de kinderen langs de auto liepen omdat ze zich aan ons wilden voorstellen gingen ze toch allemaal ietsjes langzamer lopen om een blik te kunnen werpen op onze bagage..

De twee weken die volgden kwamen alle kinderen braaf naar al onze lessen (het feit dat ze in drie groepen waren ingedeeld negerend) aangezien ze de inhoud van de auto nog niet vergeten waren. Hoewel we tussendoor al beloningen hadden uitgedeeld (iedereen die hielp met schoonmaken kreeg een stempel en alle kids die naar de les kwamen kregen een eigen schrift en een naambordje), hadden we de grote prijzen expres laten liggen tot onze laatste lesdag in Munduk Lumbang: de spelletjesdag.

Aangezien het schoonmaken van het dorp nog altijd een andere prioriteit van ons project was begonnen we de spelletjesdag met het verzamelen van afval. Hierbij werden de kinderen ingedeeld in zes groepen en moesten ze ieder een deel van de hoofdweg (ook wel bekend als de enige weg in Munduk Lumbang) afvalvrij maken. Hierbij hield één van ons of één van de team-members van de Organic Farm toezicht om er zeker van te zijn dat alle kids meehielpen. Alleen dit was al een hele beproeving, aangezien sommige jongens in dit dorp geneigd zijn om het werk aan de meisjes over te laten. Not on our watch, boys!

Nadat we in totaal zes rijstzakken (bij gebrek aan plastic vuilniszakken) hadden gevuld met afval, gingen we terug naar de school. Nadat ieder kind weer terug was bij zijn/haar eigen groep en groepsleider, herkenbaar aan de kleur glitterverf die over zijn/haar gezicht was uitgesmeerd, begonnen we met de andere spellen die we hadden gepland. Spijkerpoepen, zaklopen, een estafette waarbij je een lepel met daarop een knikker in je mond moest houden en een groot touwtrektoernooi waarbij de kids de longen uit hun lijf schreeuwden zorgden voor een succesvolle spelletjesdag.

Toen de prijsuitreiking was aangebroken kon de dag voor de kinderen al helemaal niet meer stuk. Toen kleine Geby voorzichtig aan kwam lopen, een barbiepop oppakte en over het haar aaide, waarna ze met een grote glimlach ‘thank you’ zei, wist ik dat de dag geslaagd was. Toen een groep jongens aan kwam stormen als een kudde blinde stieren omdat ze een Cartouche shirt wilden bemachtigen, wist ik dat we dit beter hadden kunnen coördineren, maar dat de dag ondanks dat volledig geslaagd was.

Met volgeladen tassen kwamen we die ochtend aan op school en met lege tassen gingen we terug. Toch vertrokken we niet met lege handen; in zekere zin waren we zelfs veel rijker dan toen we eerder die dag waren aangekomen.

Wij allen samen, Youth4Youth en onze sponsors, hebben die dag ruim zestig kinderen ontzettend gelukkig gemaakt. Je hoeft alleen maar de foto’s te bekijken om het bewijs hiervoor te zien. Het was dan misschien aan ons om de prijzen te overhandigen, maar zonder jullie, de mensen thuis, hadden wij geen eens prijzen gehad om te kunnen overhandigen. Uiteindelijk zijn jullie degenen die dit avontuur voor ons hebben mogelijk gemaakt, dus nogmaals ontzettend bedankt hiervoor; het is een ervaring die ons nooit meer ontnomen kan worden.

Een gedachte over “Spelletjesdag in Munduk Lumbang

 1. Lieve Baligangers,

  En jullie ontzettend bedankt voor al die mooie en leuke en lieve verslagen van jullie bijzondere avontuur. Het is goed geweest om te ervaren, dat het niet overal op de wereld zo comfortabel is als in ons eigen welvarende kikkerlandje. Wij hopen, dat het jullie veel heeft geboden waar je in je verdere leven iets mee kunt doen.

  Goede reis naar huis en een prettige welverdiende vakantie,

  Lieve groet,

  Eugène en Hennie van Reisen

  Hennie van Reisen-Kouwenhoven Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s