De lang verwachte Bali-update

Want wat is er veel gebeurd.. We hebben nieuwe dingen gezien, geleerd en gedaan, en zoveel om met jullie te delen!

Allereerst zijn er onze hygiënelessen, waarbij we kinderen probeerden uit te leggen hoe goed ze hun handen moesten wassen. Hierbij gaven we iedereen een flinke hoeveelheid glitterverf (je weet wel, van die glitters die altijd overal op blijven zitten en er haast onmogelijk af te wassen zijn – die glitters) en vertelden we hen dat de glitters bacteriën voorstelden. Vervolgens lieten we de kids buiten hun handen wassen, met als voorwaarde dat ze pas terug de les in mochten wanneer hun handen schoon waren. Dit zorgde ervoor dat de kids alle waterkraantjes in het dorp bezetten en de rest van het dorp ruim 20 minuten lang geen water konden halen. Het is voor een goed doel, zullen we maar zeggen. Vervolgens kwamen de kinderen naar ons toe voor de grote glitter-controle waarbij wij kritisch keken of hun handen echt schoon waren. Toen alle kids eindelijk glittervrij waren (nogmaals, die glitters zijn echt rotspul..) legden we de kinderen uit dat het vuil normaal gesproken ook bleef zitten, net als de glitters, en je dus altijd je handen zo goed moet wassen. Om zeker te weten dat de boodschap over zou komen hadden we Marjan, die zelf ook vloeiend Indonesisch spreekt, gevraagd om onze uitleg continue te vertalen. Een uur later zaten wij, het klaslokaal en alle kranen in het dorp onder de glitters, maar de kids waren schoon en hadden een leuke en leerzame les gehad.

image

Naast Engels, hygiëne en computerlessen was er nog iets waar wij graag een verschil in wilden maken in Munduk Lumbang: afval. Zodra je in dit kleine dorp aankomt valt je al op hoeveel afval er hier op de grond wordt gegooid. Vooral achter de tempel ligt ontzettend veel afval, omdat men het toch ergens kwijt moet wanneer ze de tempel schoonmaken en de prullenbak die naast de ingang van de tempel staat te ver lopen is. Het feit dat het sportveld van de kinderen achter de tempel en dus naast de vuilnisstortplaats ligt, is dan maar jammer..

Één van onze dagelijkse activiteiten was dan ook het opruimen van het dorp. Dit was zo’n typische ‘alleen deze vakantie en daarna nooit meer’-activiteit, die ergens misschien erg leerzaam maar vooral ook erg smerig was.

Hoewel de kids het zonder problemen deden (ze zouden achteraf tenslotte een prijs krijgen), genoten wij er een stuk minder van om met onze handen in een berg afval te graaien, een plastic zakje waar de etensresten nog aan plakken en het ongedierte al overheen kruipt te pakken en dit vervolgens in een vuilniszak te gooien. De illusie dat we nog schoon konden zijn tijdens deze vakantie hadden we echter al opgegeven en het was voor een goed doel, dus hebben wij ons hierover heen gezet. Wij kregen uiteindelijk tenslotte ook een mooie beloning – een schoon dorp dat wij met een gerust hart achter zouden kunnen laten.

Omdat het afval rondom en op het sportveld een blijvend probleem is, hebben wij bij beide ingangen van het sportveld prullenbakken neergezet. Daarnaast hebben wij in beide tempels in het dorp prullenbakken neergezet zodat de verleiding om het bij het sportveld neer te gooien minder groot wordt. Ook hebben we kapotte prullenbakken in het dorp zelf vervangen. Door meer prullenbakken te plaatsen hopen we de hoeveelheid vuilnisstortplaatsen te verkleinen en het dus makkelijker te maken om het dorp schoon te houden. Ook hebben we de prullenbakken geverfd en de kids ons hierbij laten helpen. Hierdoor zien de prullenbakken er niet alleen leuker uit, maar zijn de prullenbakken ook een soort van van de kinderen zelf. Het idee hierachter is dat als de kinderen de prullenbak als hun verantwoordelijkheid zien, dat ze dan misschien ook meer geneigd zijn om hun afval in de prullenbak te gooien in plaats van ernaast.

Een lange blogpost verder en nog steeds zijn jullie bij lange na niet bijgepraat – we zijn tenslotte op Bali.

We zullen zo snel mogelijk weer iets van ons laten horen, maar voor nu tot snel!

Arend, Sanne en Sterre

Een gedachte over “De lang verwachte Bali-update

 1. Hallo Arend, Sanne en Sterre,

  Is iedereen weer goed gezond? We hopen het. Goed gedaan hoor, die schoonheidstoestanden, ik heb goed gekeken en alle handjes waren schoon!

  Als ze er nu maar mee doorgaan als jullie weer weg zijn… Fijne dagen nog en goede reis naar huis,

  Groetjes

  Eugène en Hennie van Reisen

  Hennie van Reisen-Kouwenhoven Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s