Seseh’s Surf Competition

Één van de eisen die Youth4Youth aan haar projecten stelt, is dat het verblijf van de deelnemers niet te luxe is. Als je na een dag lesgeven thuis komt in je hotelkamer of appartement, op je bank neerploft en de tv aanzet, weet je dan wel echt hoe het leven er voor de doorsnee Balinees  uitziet? Nee. Je hebt misschien kennisgemaakt met de mensen die dit leven leven, maar niet met het leven zelf. Zo eindigden wij bij Ibu Wayan’s family compound.

Ons verblijf hier is prima, we hebben normale matrassen en slapen dus prima. Ons ‘huisje’ is klein, maar er is genoeg ruimte om onze spullen over de grond uit te spreiden zoals alleen pubers dat kunnen en dat is genoeg ruimte voor ons. Ondanks dat waren we toch blij toen we gisteravond aankwamen in Seseh, bij Wayan’s homestay, waar wij in de weekenden verblijven. Ook dit verblijf is simpel, maar een hele opluchting na een week lang niet douchen (bij gebrek aan stromend water). Ook het feit dat we hier wanneer we ’s nachts naar de wc moeten niet het huisje uit hoeven, om vervolgens naar een hok aan de overkant te lopen en hier boven een gat in de grond te hangen, wordt stiekem erg gewaardeerd door ons, verwende westerse jongeren.

Inmiddels zijn wij al weer enkele uren op (sinds 6:30 uur vanmorgen), aangezien wij vandaag mogen helpen bij Seseh’s Surf Competition. Vanmorgen hield dat vooral in dat wij de kinderen bezig moesten houden met spelletjes en het opruimen van afval. Hierbij besef je pas hoe slim die kinderen eigenlijk zijn, aangezien zij allemaal trucjes hebben bedacht om hun vuilniszak zwaarder te maken dan die van de anderen (het was tenslotte een wedstrijd). Zo gooiden ze in eerste instantie alles in de vuilniszak wat ze maar konden vinden. Toen wij hen vertelden dat er alleen plastic in de zak mocht, besloten ze om plastic zakjes eerst met zand te vullen voordat ze deze in de vuilniszak gooiden. Dit alles terzijde, is het strand er uiteindelijk schoner op geworden en dat was ons doel, toch?

Hoe de dag er voor ons verder uitziet? Geen idee. Wayan rent van hot naar her en vergeet ons af en toe in te lichten over wat er van ons verwacht wordt. Misschien weet Wayan ook wel niet hoe de dag er verder uit gaat zien; het is tenslotte een Balinees en die schijnen niet aan planningen te doen. Guess we’ll just roll with it..

Een gedachte over “Seseh’s Surf Competition

 1. Heel goed, dat verwende Europese jongeren eens ervaren dat het op onze aardbol niet overal “Hoera” is. Ik herinner me een nichtje die een dergelijke stage maakte in India. Ze kwam verbijsterd terug en ze zei: “Die mensen hebben niks en…ze hebben ook niks te doen!” En o ja, toen is ze ontwikkelingshulp-wetenschappen gaan studeren. (Ze is nu professor In Tilburg en Leiden). Uit jullie verhalen begrijp,ik, dat jullie ook goed inzien dat in Europa mogen leven en wonen niet zo ‘gewoon’ is. Raar hè, dat al die mensen uit het Midden-Oosten en Afrika ook bij ons willen komen wonen…..???? Als ik met kleine kinderen in die armoede had moeten wonen had ik ze ook opgepakt en een betere wereld voor ze opgezocht…

  Het is hier nu zondagmorgen. Dit was de preek.

  Houdoe allemaal, (zeggen ze hier in Brabant)

  Groetjes

  Hennie van Reisen

  Hennie van Reisen-Kouwenhoven Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s