Nieuws uit Bali!

image

Bali is anders. Dat is gewoon een feit. Wat bij ons luxe is, is hier normaal. Wat bij ons normaal is, is hier luxe. Het is hier doodnormaal om je was naar de laundry te brengen en het is hier doodnormaal dat iedereen een eigen motor heeft (en met iedereen bedoel ik ook daadwerkelijk iedereen. Het is angstaanjagend hoe achtjarige kinderen hier zonder problemen motor kunnen rijden en niemand er raar van op kijkt.). Aan de andere kant hebben ze hier niet de luxes die voor ons doodnormaal zijn: stromend DRINKwater, fatsoenlijk onderwijs en eigen laptops. Vooral deze laatste twee verschillen hebben wij al sterk ondervonden tijdens onze tijd in Munduk Lumbang.

Afgelopen woensdag zijn wij voor het eerst begonnen met lesgeven, iets waar wij erg naar uit hebben gekeken. Zoals te verwachten was, ging tijdens de eerste les al alles mis; er waren geen stopcontacten en de verlengsnoeren zouden die ochtend gekocht worden door Agus. Agus moest echter ook nog andere aankopen doen, onder andere voor de aanleg van het sportveld, waardoor hij nog niet op tijd thuis was met de verlengsnoeren. Geen computerles die dag, dus.

In Nederland hebben wij er tijdens het maken van onze lessen rekening mee gehouden dat de kinderen hier letterlijk geen Engels spreken. Ondanks dat waren wij onvoorbereid op wat we hier zouden aantreffen. Het waren niet de kinderen die we hadden overschat, maar onze eigen mogelijkheid om uit te leggen wat de bedoeling was. Wij spreken nou eenmaal geen balinees of indonesisch en de kinderen spreken geen engels. Uiteindelijk is het ons gelukt om met tekeningen en uitgeschreven vertalingen de kinderen te leren hoe ze ‘my name is ..’ en ‘my favourite animal is ..’ moeten zeggen. En eerlijk is eerlijk, zonder Sanne’s fantastische ‘woof woof’, ‘miauw miauw’ en andere dierenimitaties was het ons nooit gelukt.

image

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik werkelijk gesloopt was na drie uur lesgeven. Meer dan de helft van wat we thuis gepland hebben lukt niet, kan niet of willen ze niet. De kinderen zijn werkelijk geweldig, maar de taalbarrière is écht heel erg moeilijk om mee om te gaan. Ondanks dat sluit je de les niet alleen af met een welgemeende ‘Ohm santi santi santi ohm’, maar ook met een glimlach. We kunnen de kinderen misschien niet alles en, op het eerste gezicht, zelfs vrij weinig leren, maar alle beetjes tellen mee. Als wij de kinderen nu kunnen leren hoe ze zich voor kunnen stellen en morgen kunnen leren hoe ze iemand vertellen hoe oud ze zijn, komen we met elke dag die verstrijkt weer dichterbij een écht Engels gesprek. Lesgeven is lastig, maar 100% worth it.

image

(Wil je zien hoe wij onze les openen? Kijk dan op: https://www.facebook.com/Youth4YouthBali2017/videos/1931661883781512/. Je kan ook andere leuke foto’s en filmpjes vinden op onze facebookpagina!)

Een gedachte over “Nieuws uit Bali!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s